Țara eternelor începuturi

Apropo de știrea asta, cine pula calului mai crede scenariile aberante cu lovitura de stat organizată în Decembrie 1989? Nene, noi n-am fost în stare în mii de ani să organizăm ceva cap-coadă în țara asta, toate lovitulile sau levolutiile întâmplate în vremuri mai de demult (mazilirea domnitorilor și uzurparea tronului) ori mai recent (revuluția dă la pa’ș’opt, debarcarea lui Cuza, dictatura carlistă, 23 august ’44) s-au întâmplat la plezneală, pe principiul “na hai, ce-o fi o fi”. Adică ce, în ’89 a ajuns la deplina maturitate o specie aparte de români capabili să întocmească și să execute scenarii elaborate și complicate, cu teroriști, cu armată, cu ocuparea televiziunii? Marș mă de-aici!

România e o țară în care nu există sfârșit, există doar începuturi. Nu că asta ar fi ceva rău, dimpotrivă.

Advertisements

4 Responses to “Țara eternelor începuturi”

 1. Alin Iventa Says:

  Victor,

  Intocmai pentru ca “noi n-am fost in stare in mii de ani sa organizam ceva cap-coada in tara”, in decembrie ’89 s-au gandit altii la ce inseamna, cum anume si, mai ales, cand sa faca o lovitura de stat. “Scenariile aberante” de care vorbesti sunt adevarate si sunt puste la punct de catre URSS + USA + alte state europene.

  Iti recomand cu caldura volumul 4 din “Istoria Loviturilor de Stat din Romania” scrisa de Alex Mihai Stoenescu. Merita, fie doar si pentru cultura ta generala. Tocmai pentru ca e documentata si foarte bine structurata. Lucru pe care nu l-as putea sustine atunci cand vorbesc despre declaratiile tov. Iliescu, spre exemplu.

  Ca o informatie aparte, pentru tine si cititorii tai, Securitatea romanesca (ma refer la institutie, desigur) era una dintre cele mai tari din Europa in anii ’70-’80. Cat despre Armata Romaniei, tin sa subliniez ca era echipata mult peste multe alte tari din zona si nu numai. Prin urmare, aveam cu ce!

  Cat despre principiul descris de tine ca stand baza la revolutiile si/sau loviturile anterioare in istoria noastra, ar trebui sa stii ca pasoptismul a fost un fenomen importat (adicatelea, adus din afara), pe modelul francez, fara nicio legatura cu ce se-ntampla aici. Debarcarea lui Cuza a insemnat poate cea mai frumoasa si mai desteapta lovitura de politica externa a Romaniei, pentru ca ne-a adus mai aproape de Independenta si pentru ca ne-a unit, intr-o mare parte. Dictatura carlista a insemnat progres, si nu unul facut la plesneala, ci unul cu multe investitii – asta daca vorbim de Carol I, daca ne referim la Carol al II-lea, mai bine nu ne referim :-).

 2. Futacu Says:

  nene, a se slăbi cu teoriile conspiraționiste. noi ne tragem din Decebal și Traian, deci logic că nu putem fi un popor altfel decât vioi, creativ și pașnic. dar și total neserios. așa că nu ține nici treaba cu “s-au gândit alții”, că mâna de lucru tot locală trebuia să fie. și-atunci, mă-nțelegi, “n-am auzit ceasul”, “s-a stricat motorul”, “a dat un bou peste liniile de comunicații” șamd.

  iar la asta cu Securitatea și Armata română care erau foarte tari în anii ’70-’80, m-ai băgat sub masă. de râs.

  nu ești adrian păunescu, zis Der Grosse Weiss Schweine, nu?

 3. Alin Iventa Says:

  Ce motive as avea sa “pozez” in Adrian Paunescu? :-))

  Mana de lucru a fost locala si la nivel inalt (generali activi sau in rezerva, activisti neo-comunisti etc.), pana in momentul in care si-au dat seama ca Ceausescu n-o sa renunte atat de usor pe cat sperau / isi doreau. Atunci au intervenit cu artileria grea, respectic comando-uri si “trupe de turisti” – subversiune, diversiune samd.

 4. Futacu Says:

  știu și eu? de pildă să agăți gagici cu poezii? 😉

  eu am trăit pă viu zile alea și crede-mă că debandadă mai mare decât atunci nu cred să mai fi existat decât la căderea constantinopolului. sau poate la construcția turnului din babilon dupa ce a amestecat Ăl de Sus limbile. mă râd ca vaca când aud/citesc elucubrații cu scenarii, roluri, organizare și d-alde d-astea. o răscoală fără cap și fără coadă, asta am văzut/trăit eu. a, că unii sau alții au pus paie pe foc și că unii sau alții au profitat, mă doare fix în știi tu ce.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: